POLITIK FEDERALISME DI MALAYSIA: PENGALAMAN SABAH

Yusoff, Mohammad Agus (2002) POLITIK FEDERALISME DI MALAYSIA: PENGALAMAN SABAH. Journal of Southeast Asian Studies , 7 (1).

[img] PDF
1. 001-020 Mohammad Agus.. Politik Federalisme Di Malaysia.. Jati 7.pdf

Download (3MB)

Abstract

Sejarah perkembangan sistem kerajaan persekutuan di Malaysia berkait rapat dengan perluasan pengaruh British di Tanah Melayu. Sebelum sistem federalisme diperkenalkan, Tanah Melayu terlebih dahulu menerima sistem residen yang diperkenalkan oleh British pada tahun 1874, pertamanya ke atas negeri Perak dan seterusnya Selangor, Negeri Sembilan dan Pahang. Akan tetapi sistem ini telah menimbulkan banyak masalah ketidakseragaman dari segi pentadbiran menyebabkan tahap perkembangan negeri-negeri tersebut menjadi tidak seimbang. Untuk mengatasi kelemahan sistem ini, British menguatkuasakan Perjanjian Persekutuan 1895 pada 1 Julai 1896, dengan menyatukan keempat-empat negeri tersebut di bawah satu pemerintahan pusat yang dikenali sebagai Negeri-Negeri Melayu Bersekutu (NMB).

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: POLITIK, FEDERALISME, SABAH, KERAJAAN PERSEKUTUAN, TANAH MELAYU, BRITISH, RESIDEN, SELANGOR, PERJANJIAN PERSEKUTUAN 1895, NEGERI-NEGERI MELAYU BERSEKUTU
Subjects: D History General and Old World > D History (General) > D204 Modern History
Depositing User: MS NOR SUZIEYANA ABDUL MAJID
Date Deposited: 23 Jul 2013 08:14
Last Modified: 23 Jul 2013 08:14
URI: http://repository.um.edu.my/id/eprint/540

Actions (login required)

View Item View Item